Беларус отзова посланика си от Швеция 08.08 | 13:01

Бившата съветска република предложи на Швеция да направи същото със своя посланик

От Андриян Георгиев

Беларус реши да отзове своя посланик от Швеция и предложи на шведската страна да направи същото – да отзове посланика си от Минск. Това се казва в изявление на Министерството на външните работи на Беларус, цитирано от ИТАР-ТАСС.

Драматичното усложнение на дипломатическите отношения между Минск и Стокхолм започна преди няколко дни, когато Министерството на външните работи на Беларус не поднови акредитациите на посланика на Швеция в Минск Стефан Ериксон. Тогава по беларуската държавна телевизия по адрес на шведския посланик бяха отправени обвинения за незаконна дейност.

В отговор Швеция обяви, че е невъзможно по-нататъшното оставане на посланика на Беларус в Стокхолм и реши да експулсира двама беларуски дипломати.

Преценявайки създалата се ситуация от външното министерство на Беларус заявиха днес (8 август), че "мотивите за взетото от беларуската страна решение за прекратяване на акредитациите на бившия посланик на Швеция в Беларус са ясни и не се нуждаят от допълнителен коментар". В изявлението специално се подчертава също така, че "в контекста на тези мерки не става дума за скъсване на дипломатическите отношения".

На 4 юли малък самолет, пилотиран от двама шведи, излетя от Литва и навлезе без разрешение в беларуското въздушно пространство. По време на полета край град Иванец и столицата Минск от въздуха бяха хвърлени около 800 плюшени мечета с надписи, приканващи Беларус да зачита гражданските права и свободи. След това самолетът безпроблемно се върна в Литва, а след това излетя за Швеция. 

Водещи

Най-четени