Белгийски лекар уби жена, след като си сменила пола 01.10 | 14:40

В Белгия евтаназия по желание на пациентa е възможна, ако той пожелае

От Гергана Златкова

Белгиецът Натан, който е роден като Нанси (44 години), е бил подложен на правна евтаназия, извършена най-вероятно със смъртоносна инжекция. Причината – пациентът изпитвал "непоносими психически страдания", получени вследствие на няколко операции за смяна на пола, пише в. Telegraph.

Лекарят, извършил евтаназията, е същият, който се прочу в Белгия със скандален случай, при който е дал две смъртоносни инжекции на двойка новородени глухи близнаци, защото се опасявал, че може впоследствие и да ослепеят.

"Никой не искаше да подкрепи момчето, аз бях плътно зад него, воден единствено от интересите му", заявил д-р. Верхелст за местния вестник в отговор на нападките срещу него.

Причините, накарали Нанси да се подложи на серията от болезнени процедури, както и при други случаи на хора, които си сменят пола, са проблеми в семейството.

"Братята ми бяха толерирани, майка ми даваше всичко за тях, получаваха цялото внимание. А за мен беше отделено само едно малко складово помещение в гаража, което ползвах за спалня", споделила девойката пред психолог.

Превръщането на Нанси в Натан започва през 2009 с хормонална терапия, последвана от мастектомия и операция за изграждане на пениса през 2012 г.

За съжаление всичко се объркало, появили се усложнения, които в крайна сметка довели до въпросния трагичен край.

Този случай ще се съживи дебата на Белгия над медицинскага евтаназия, като статистиката показва увеличение на броя на пациентите, убити от лекари след отправено искане от самите тях да бъдат умъртвени.

Белгия регистрира рекорден брой от 1432 случая на евтаназия през 2012 г., до 25 на сто спрямо предходната година. Нещо повече – в страната в момента се обсъжда дали да не се разреши и на деца под 18 години, което е и правовата граница в момента, да могат да се подлагат на "умъртвяване по милост".

Евтаназия по искане на болния, при наличие на непоносими болки, може да се извършва в три европейски страни в момента – Холандия, Белгия и Люксембург.

Водещи

Най-четени