Белгийските власти откриха химическо оръжие в предградието „Моленбек“ 21.11 | 12:33

Още преди дни френският премиер предупреди за заплахи от атентати с химически и бактериално оръжие

От Беатрис Николoва

Белгийските власти са намерили арсенал от химическо оръжие при последните си полицейски операции е предградието "Моленбек".

Един от най-големите белгийски вестници съобщава, че при обиск са открити "експлозиви и химикали". От полицията все още няма коментар. Първо новината бе съобщена от два по-малки френскоезични вестници.

Нивото на заплаха е вдигнато до максимална заплаха за сигурността на базата на анализи на френските и белгийски власти.

Медиите в Белгия цитират полицейски източници, според които 80 бойци на "Ислямска държава", с белгийско гражданство, са се върнали в страната.

Само преди два дни за заплаха от атентати с химически и бактериално оръжие предупреди и френският премиер Манюел Валс.

Междувременно в световните агенции се тиражира новината, че издирваният терорист Салах Абдеслам се крие в района на Брюксел и е звънял на приятели да му помогнат да се върне в Сирия, разказват двама от приятелите му пред телевизия ABC News.

1600523

Те добавят, че са разговаряли с него по Skype през седмицата. Абдеслам им се обадил във вторник вечерта и казал, че се крие в района на Брюксел, но отчаяно иска да стигне до територията на "Ислямска държава" в Сирия.

По думите им Абдеслам им казал, че е в трудна ситуация – между издирващите го белгийски и френски служби и местните членове на "Ислямска държава".

Терористите са недоволни, че не е успял да взриви своя пояс с експлозиви и да умре като мъченик.

 

 

 

Водещи

Най-четени