Белгия задържа главния заподозрян за атентатите в Париж и Брюксел (допълнена) 08.04 | 19:35

Мохамед Абрини е „мъжът с шапката“ на взривеното летище "Завентем", задържани са и още двама терористи

От iNews.bg

Мохамед Абрини, ключовият заподозрян за атентатите в Париж от 13 ноември, беше арестуван в Брюксел в петък след 5-месечно укриване. Това предаде ББС, като се позова на местни медии.

31-годишният Абрини, който е белгийски гражданин от марокански произход, най-вероятно е "мъжът с шапката", заснет на видеокамерите на международното летище в Брюксел точно преди атентата там на 22 март, твърдят белгийските медии.

1683772

Няколко ареста бяха извършени в петък във връзка с атентатите в Брюксел, потвърди белгийската прокуратура. Тя отказа обаче да даде повече подробности.

Някои белгийски медии твърдят, че един от арестуваните в петък вероятно е помогнал на камикадзето, което се взриви в метростанция "Мелбек". Това обаче също не е потвърдено.

Смята се, че Абрини е бил заснет на бензиностанция заедно със Салах Абдеслам - другият арестуван заподозрян за парижките атентати, два дни преди атентатите в Брюксел.

По-късно стана ясно, че белгийската полиция е задържала общо трима заподозрени за тероризъм, в това число и двама от непосредствените участници в терористичните актове на летището и в метрото на Брюксел, снимани на охранителните камери на 22 март редом до камикадзетата, извършили взривовете, предаде ТАСС.

Главният заподозрян за терористичните атентати в Париж на 13 ноември Мухамед Абрини е бил задържан днес в брюкселския квартал "Андердехт". Различни източници потвърждават, че именно той е "човекът с шапката", който бе редом с двете камикадзета на кадрите от терористичния акт в летището.

 

Освен него са били задържани още двама, в това число и Усама Крайем, който бе сниман от наблюдателните камери преди терористичните актове редом до атентаторите в метростанцията.

Припомняме, че сутринта на 22 март два взрива прогърмяха на брюкселското летище "Завентем" и още един на една от метростанциите в града. Полицията установи личността на двама от атентаторите-самоубийци. На летището камерите фиксираха още един човек, съпровождащ терористите, който бе облечен в светло яке и с шапка. 

Водещи

Най-четени