Белгия има шанс за ново правителство 28.11 | 09:49

Партиите в страната се разбраха за Бюджет 2012, който спъваше преговорите досега

От iNews.bg

Белгия има шанс да се сдобие с правителство в рамките на дни. Преди седмици кралят Алберт II възложи мандат за съставяне на ново правителство на Елио ди Рупо (на снимката), председателят на Социалистическата партия.

В неделя (27 ноември) той успя да се споразумее и да постигне разбирателство с шестте парламентарно представени партии по въпроса за бюджета на 2012 година. След срещата едно от първите неща, които Елио ди Рупо обяви, беше за постигнато споразумение за бюджетния дефицит.

Според изказването му ще подкрепи мерките, предложени от Съвета на ЕС през 2012 година ще свие бюджетния дефицит до 2,8% от брутния вътрешен продукт (БВП). През следващите две години ще има и допълнителни мерки за бюджетна дисциплина.

Ди Рупо коментира още, че сега е особено важно да бъде разработен в детайли законът за бюджета.

Това изявление беше прието с облекчение от страна на комисаря по икономическите и парични въпроси Оли Рен. В негово изявление, публикувано на сайта на Европейската комисия (ЕК) се казва още, че взима предвид и мерките на Елио ди Рупо по отношение на структурните реформи, особено в областта на фискалната дисциплина и изграждането на конкурентоспособна икономика.

Споразумението за закона за бюджета за 2012 година, което Елио ди Рупо постигна с останалите партии в Белгия, дава надежда, че страната скоро може да има премиер, коментира Reuters. Именно бюджетът беше основната пречка за формирането на правителство между коалицията от шестте партии.

От юни 2010 година страната реално е без официално правителство. Това е своеобразен рекорд за държава с модерно развитие.

Елио ди Рупо е роден в семейство на италиански имигранти. През май той беше преизбран за председател на Социалистическата партия в Белгия. Ако бъде утвърден за премиер на Белгия, Елио ди Рупо ще бъде първият франкофон на този пост от 1979 година насам.

Водещи

Най-четени