Белгия обмисля евтаназия за болни деца 12.02 | 21:57

Пълнолетните в страната имат право на асистирано самоубийство

От Христина Рафаилова

Белгия, която е една от малкото страни, в която е позволена евтаназията, обмисля да разреши това право и на децата. 

Проектът се ползва с широка подкрепа в либералната в това отношение държава, информира Guardian.

Идеята обаче среща и сериозна съпротива, която прерасна в протести. Сред хората, които държат ограничението за малките болни да остане, има и редица педиатри. Основното опасение на противниците е, че уязвимите деца ще бъдат убеждавани да вземат необратимо решение. 

Според други детски лекари обаче асистираното самоубийство е акт на милосърдие спрямо страдащите деца.

Законът ще прецизира много внимателно в кои случаи непълнолетни и малолетни ще могат да бъдат евтаназирани. Това ще бъде позволено за тийнейджъри в краен стадий на рак и други нелечими болести, които причиняват невиждана болка на пациентите. 

От педиатричната клиника на Университетската болница в Брюксел коментираха, че става въпрос за момчета и момичета, които нямат дори и месец до смъртта си. "Фразата, с която те се обръщат към нас, е: "Не ме оставяйте да си отида по този ужасен начин, остави ме да го направя сега, докато все още съм човешко същество", коментира шефът на клиниката Жерланд ван Берлаер. 

У нас възможността за асистирано самоубийство също беше обсъждана, като бившият вече депутат Любен Корнезов внесе проект за разрешаването му. Той обаче не срещна нужната подкрепа и текстът беше отхвърлен от парламента. 

Водещи

Най-четени