Белгия потъна в скръб 24.03 | 18:15

Цялата страна почете с мълчание жертвите на тероризма

От iNews.bg

Белгийците сведоха глава в памет на жертвите на терора в Брюксел на 22 март. Цялата страна запази едноминутно мълчание точно в 14.30 часа местно време под звуците на националния химн. Официалната траурна целемония се проведе пред белгийския парламент в сърцето на европейската столица и бе излъчено на живо по всички телевизионни и радио канали, предаде ТАСС, цитирана от БГНЕС.

Участие в събитието взеха всички политически лидери на страната, членовете на парламента, белгийският крал Филип и съпругата му Матилда. Монархът положи венец в памет на загиналите.

В речта си белгийският премиер Шарл Мишел обеща да бъдат разкрити всички подробности за терористичните атаки. Той отдаде почит на жертвитеувери белгийските граждани, че ще защити с всички усилия живота и техните "права и свободи, на които се основава белгийската държава и Европейския съюз”.

Оркестърът на кралските въоръжени сили изпълни химните на Белгия и ЕС. Прозвуча признатата за символ на обединена Европа – "Ода на радостта” на Лудвиг ван Бетовен.

Хиляди хора дойдоха на възпоминателната служба на площада, за да сведат глави през жертвите на атентатите. На площада пред борсата ден и нощ се стичат стотици хора, за да полагат цветя и палят свещи в памет назагиналите.

 

На десетки езици са написани послания: "Мир”, "Искаме любов”, "Няма да ни променят”. Те са оставени от местни хора и туристи, дошли да изразят своята тъга. Целият площад се напълни със знамена от различни страни, покрити с цветя и писмени бележки.

Водещи

Най-четени