Белгия с нов удар срещу Турция 16.03 | 09:48

Тонът между двете държави става все по-твърд

От iNews.bg

След като Белгия последва примера на Холандия и забрани турски митинг на своя територия, сега затвърди тона към южната ни съседка. Това стана чрез специално изявление на вицепремиера и министър на външните работи Дидие Рейндерс. В него той даде възможност на кметовете в страната сами да преценяват дали да разрешат митинги, свързани с предстоящия в Турция референдум.

В изявлението си вицепремиерът отбелязва, че свободата на изразяване остава основна ценност за Белгия и ЕС, но трябва да се осигури и общественият ред. 

По-рано тази седмица обаче кметът на Антверпен Барт де Вервер забрани проява на "Сивите вълци" - организация, свързана с турската Партия на националистическото действие. Днес се съобщава, че Де Вевер е разширил забраната и в следващите дни ще бъде възпрепятствано струпването на повече от петима души на едно място в предградието Берхем. По този начин освен че ще бъде спрян турският митиг, ще бъдат предотвратени и контрадемонстрациите. Забраната ще важи поне 14 дни и може да бъде удължена от Общинския съвет.

Водещи