Белгия стана първата страна, позволяваща евтаназията на деца 14.02 | 11:46

Малките ще могат да прекратят живота си, ако си отиват от Света в ужасни мъки

От Христина Рафаилова

Белгия стана първата страна в Света, в която се позволява евтаназия на деца. В държавата асистираното самоубийство е разрешено от години. 

Долната камара на парламента обаче одобри евтаназията да може да се прилага за хора на всички възрасти. Одобрението на депутатите е предпоследната стъпка, преди текстът да бъде подписан от краля, уточнява New Europe. 

Народните представители, които гласуваха против закона, са от Християн - демократическата парти и крайнодесните националисти. 

Според новоприетият текст на евтаназия ще има право деца, чиято смърт е неизбежна и болестта им причинява огромни болки. Също така асистираното самоубийство ще се извършва само след писменото разрешение на родителите.  Също така трябва да има становище на психолог, че пациентът страда психически от болките, причинени от болестта. 

Преди законът да бъде гласуван се разразиха остри спорове е обществото за това дали непълнолетните и малолетните  да имат това право.

Според противниците на текста не било морално да се карат уязвими и страдащи деца да правят такъв необратим избор. 

Защитниците му заявиха, че асистираното самоубийство ще се позволява за малки пациенти, които умират в адски болки и на които не им остава дори месец живот. 

Освен Белгия евтаназията е позволена, но само за възрастни, в Люксембург и Холандия. В Нидерландия децата между 12 и 15 години могат да бъдат подложени на подобна процедура само с разрешение на родителите им. Тийнейджърите между 16 и 17 години трябва да информират близките си, че са взели подобно решение. 

Най-четени