Белград: Може да признаем Косово само срещу компромис 06.09 | 16:00

Споразумеем ли се с Прищина, ще е добре за целия регион, казва Вучич

От iNews.bg

Сръбският президент Александър Вучич заяви днес, че страната му не може да признае независимостта на Косово, ако не бъде постигнато компромисно решение, като добави, че позицията на Белград по въпроса не е лесна, предадоха БГНЕС и БНТ.

"Позицията ни изобщо не е лесна... Албанците очакват да получат потвърждение за това, което смятат, че имат. И те не са ни най-малко готови да се съгласят, защото ще трябва да признаят, че държавата им никога няма да бъде консолидирана без Сърбия. Със сигурност най-големият натиск ще бъде върху Сърбия. Но Сърбия не може да признае независимостта, ако не бъде постигнато компромисно решение. И тук няма никаква философия. И може да тормози който си поиска", каза Вучич на пресконференция.

След разговорите с американските сенатори Рон Джонсън и Крис Мърфи в Белград, Вучич повтори, че Сърбия иска да постигне компромисно споразумение с Прищина, но че споразумението не може да изпълни напълно целите на едната страна, без сръбската страна да получи нещо. Вучич каза, че трябва да се постигне споразумение, в което и двете страни биха загубили или спечелили еднакво.

"Възстановяването на отношенията между сърбите и албанците и постигането на траен мир между двете основни държави на Западните Балкани ще бъде от голяма полза не само за тези два народа, но и за всички останали народи, живеещи в региона", каза Вучич.

"В интерес на Сърбия е да засили политическия диалог на високо равнище", каза Вучич и добави, че отношенията между Сърбия и Съединените щати са партньорски и се подобряват, но все още има място за по-нататъшно подобрение.

На срещата присъстваха и посланикът на САЩ в Сърбия Кайл Скот, както и външният министър Ивица Дачич. Преди два дни американските сенатори бяха в Прищина, заявявайки, че са необходими жертви и компромиси и от двете страни, за да бъде диалогът успешен, но че последствията ще бъдат положителни.

Водещи

Най-четени