Белград вдигна мерника на бежанците, изгони ги от жп гарата 12.05 | 17:29

Властите разчистиха импровизирания от мигрантите лагер

От iNews.bg

Белгард вдигна още по-сериозно мерника на бежанците, след като още от миналата година прати армията да им пречи да влизат през границите й, сега започна да предприема сериозни действия и срещу успелите да проникнат на нейна територия. Така сръбските власти започнаха днес да разчистват изоставен жп склад, който се бе превърнал в дом за хиляди блокирани мигранти от края на миналата година, предаде бТВ, цитирайки ДПА.

На мястото в момента няма хора. Повечето от мигрантите, които се бяха настанили там в очакване на възможност да се промъкнат през затворените балкански граници на път към Западна Европа, преди това се съгласиха да се преместят в редовни бежански центрове.

Около 200 бежанци обаче отказват да го направят с мотив, че не вярват на властите и се опасяват, че ще бъдат експулсирани в България или Македония, вместо да се озоват в Унгария и Хърватия, както искат.

Преди по-малко от седмица сръбските власти заявиха, че "бараките", както мигрантите наричат изоставения склад, ще бъдат разчистени и мигрантите ще бъдат преместени. Днес багери влязоха в помещенията и натовариха палатките, одеялата и боклука. След това булдозери започнаха да го разрушават.

Мястото привлече внимание през студената зима с шокиращите картини на хиляди мръзнещи мигранти, които живеят на гол бетон и дишат токсичен пушек от железопътните траверси, които горят, за да се стоплят. Това бе най-големият импровизиран лагер по балканския маршрут, след като Гърция разчисти лагера в Идомени в близост до границата с Македония преди една година.

След разрушаването на импровизирания лагер, теренът ще бъде включен в проекта "Белград на вода" на стойност 3,5 млрд. долара. Той е съвместен - на сръбското правителство и Обединените арабски емирства ипредвижда построяването на голям комплекс с жилищни и офис сгради, на най-големия търговски център на Балканите, хотел, опера и небостъргач на десния бряг на река Сава между Белградския панаир и Централната жп гара.

Водещи

Най-четени