Белград и Прищина започват да затоплят отношенията 13.02 | 18:47

Сърбите обещаха да възобновят полетите между двете страни

От iNews.bg

След като наскоро Сърбия и Косово бяха на границата на война, сега отношенията между двете държави май започват да се подобряват. Началото бе поставено след срещата между лидерите на двете държави. А днес Сърбия обяви, че планира да възстанови полетите между Белград и Прищина, което може да намали напрежението между двете враждуващи страни. "Министърът на отбраната Зоран Джорджевич ще оглави работна група, чиято задача е да работи за нормализиране на въздушния транспорт... включително полетите Белград-Прищина", гласи съобщение на министерството, предаде БГНЕС.

Сръбската група ще включва специалисти от министерствата на отбраната, вътрешните и външните работи, инфраструктурата и транспорта. Полетите между Белград и Прищина бяха спряни по време на косовската война през 1998-1999 година. До момента разстоянието от 350 километра между двете столици хората пропътуват с коли или автобуси.

По-рано днес косовският премиер Иса Мустафа настоя да се стане по-динамичен диалогът за нормализиране на отношенията между Сърбия и Косово, воден с посредничеството на ЕС.

БГНЕС припомня, че Сърбия отказва да признае независимостта на бившата си южна провинция, която обяви независимост през 2008 година. Напрежението между двете страни рядко се изостри миналия месец, когато Сърбия без съгласието на Косово реши да изпрати пътнически влак до Косовска Митровица, мотивирайки се с необходимостта от възстановяване на връзките с живеещите в Косово сърби. Заради враждебната реакция на Прищина, окачествила инициативата като провокация, сръбската страна върна обратно влака буквално от границата с Косово. По-рано този месец етническите сърби в Косовска Митровица събориха издигната в града стена, подложена на критика, защото води до етническото разделение на града.

Водещи

Най-четени