Белград не иска в НАТО, ща пази военен неутралитет 13.10 | 14:53

Сътрудничеството ни обаче трябва да се увеличава заради нестабилността в региона, казва Дачич

От iNews.bg

Правителството на Сърбия от години работи за евроинтеграцията на страната и от много години насам сред управляващите в Белград не е имало личност, която да е била против присъединяването на страната към ЕС. В същото време обаче северозападната ни съседка, за разлика от останалите държави в Източна Европа, не желае паралелно с това да се присъедини и към НАТО. Това става ясно от думите на сръбския външен министър Ивица Дачич.

"Сърбия води политика на военен неутралитет. Държавните органи в момента не разглеждат въпроса за членството на страната в НАТО, но това не е пречка за партньорските отношения с Алианса", заяви той, предаде БГНЕС.

Дачич добавя и че както Белград не обсъжда присъединяване към НАТО, така и самият Алианс не очаква това. Единственото, което правят двете страни през последните години, е да се стремят единствено към сътрудничество, отбелязва още първият дипломат на Сърбия.

Дачич отбелязва още, че желанието му е Белград да има искрени отношения със Северноатлантическия пакт. Според него Западните Балкани се сблъскват с нестабилност, по тази причина мирът и сигурността са толкова важни за региона.

Водещи

Най-четени