Белият дом: САЩ не иска бежанци от Близкия изток и Африка. Европа да ги поеме! 04.09 | 09:47

Руският президент Владимир Путин пък обвини политиката на Вашингтон за имигрантската криза в Европейския съюз

От iNews.bg

Съединените щати не искат да приемат повече бежанци от Близкия изток и Северна Африка на своя територия, но са готови да предложат съдействие на европейските страни за справяне с увеличаването на броя на мигрантите. Това заяви говорителят на Белия дом Джош Ърнест, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

"Европа има капацитет да се справи с този проблем", смята говорителят на президента Барак Обама. Запитан от журналисти дали САЩ биха приели още мигранти от Близкия изток и Северна Африка, той заяви, че няма какво да каже по въпроса, но изтъкна, че страната му е отпуснала 4 милиарда долара за сирийските бежанци от 2011 г. насам.

"САЩ са готови да споделят технически опит на европейските държави, включително този на американската брегова охрана", каза още той. И допълни, че Съединените щати имат опит в работата с мигранти, включително със семейства и пътуващи сами деца, избягали през 2014 г. от насилието в Централна Америка.

В същото време руският президент Владимир Путин обвини САЩ за кризата с мигрантите в Европа. Според него бежанската криза на Стария континент била напълно очаквана при погрешната политика на САЩ в мюсюлманските страни от Близкия изток и Северна Африка. Това обяви Путин пред журналисти във Владивосток, цитиран от ТАСС и БТА.

"Смятам, че това е една напълно очаквана криза. Ние в Русия и в частност аз, казвахме, че ще има големи широкомащабни проблеми, ако нашите така наречени западни партньори водят такава погрешна политика, особено външна политика, в регионите на мюсюлманския свят, в регионите на Близкия изток и Северна Африка. Те продължават да водят такава политика",

"За каква политика става дума? Става дума за налагане на собствените стандарти, без да се вземат предвид историческите, религиозните, националните и културните особености на тези региони. Това е преди всичко политика на нашите американски партньори", посочи Путин.

Той е изненадан от критиките на американските медии към Европа за жестоко отношение към мигрантите, "след като САЩ са тези, които предизвикаха проблема".

 

"Аз с учудване гледам как някои американски средства за масова информация критикуват Европа за излишната според тях жестокост към мигрантите", каза Путин. И отбеляза че САЩ не са толкова натоварени от миграционния поток, а Европа, която "сляпо следва американските указания", страда много тежко.

Водещи

Най-четени