Белият дом призна, че събира информация за разговорите на американците 06.06 | 19:25

Информацията била „важен инструмент за защита на нацията от терористични атаки"

От Елица Елефтерова

Белият дом официално призна, че събира големи количества информация за телефонните обаждания на американците, които са абонати на поне един от големите телекоми в страната – Verizon, съобщава агенция Reuters.

Представител на Белия дом защити действията на властите, като ги оправда с нуждата от защита на страната от атаки. Позицията на Вашингтон възпламени за пореден път дебатите зад Океана до каква степен държавата може да се меси в личното пространство на гражданите, дори когато става въпрос за опазване на националната сигурност, съобщава Econ.bg.

Признанието за събираната информация от телефонните обаждания на милиони американци дойде след като британският в-к Guardian се натъкна на съдебна заповед, която принуждава Verizon да предава тази информация към Агенцията за национална сигурност на ежедневна база в продължение на три месеца.

Официалният представител на Вашингтон, който е пожелал анонимност, е заявил, че съдебната заповед се отнася единствено за данни като телефонния номер и продължителността на обаждането, и не включва идентичността на абоната, нито съдържанието на разговора.

Според властите подобна информация е "жизненоважен инструмент за защита на нацията от терористични атаки, насочени срещу Съединените щати. Той ще позволи на антитерористите да установят дали подозирани в тероризъм хора са били в контакти с други хора, които са били замесени в терористична дейност, особено хора, базирани в САЩ".

За момента не е ясно дали и другите големи мобилни оператори в САЩ са снабдяват властите подобна информация за потребителите си.

Водещи

Най-четени