Белият дом тайно се готви да защитава Тръмп от импийчмънт 20.05 | 10:20

Юристите започнали тайни съвещания, за да се подготвят предварително при евентуално задействане на процедурата

От iNews.bg

От избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ емоциите около Белия дом са толкова бурни, колкото никога преди това. Особено в началото на мандата на американски държавен глава. Само няколко месеца след встъпването му в длъжност вече се говори за импийчмънт. И то не за първи път. Скандалите около Тръмп станаха толкова много, че хората около президента вече явно са се стреснали от евентуално негативно развитие на ситуацията. Поради тази причина юристите в Белия дом вече са започнали да провеждат тайни консултации и срещи относно вероятността за импийчмънт на президента, съобщава CNN, позовавайки се на двама свои източници във ведомството, пише БГНЕС.

Събеседванията се провеждат за всеки случай, за да могат да се проучи по-дълбоко и всеобхватно процеса по евентуален старт на процедурата за остраняване от длъжност на Тръмп и нейните нюанси. Според информаторите на медията те са започнали да се организират миналата седмица, предаде Нова телевизия.

Началото на дискусиите е било поставено непосредствено след разкритията, че Тръмп е споделил с външния министър на Русия Сергей Лавров и руския посланик във Вашингтон Сергей Кисляк поверителна информация относно ИДИЛ по време на посещението им в Белия дом на 10 май. Ден по-късно пък беше публикувана информация, според която, преди да уволни директора на ФБР Джеймс Коми, американският държавен глава е изискал от него да спре разследването срещу бившия съветник по националната сигурност Майкъл Флин.

Бившият директор на ФБР, чието уволнение завихри бурята в САЩ, пък се е съгласил да свидетелства по време на публично изслушване относно руската намеса в президентските избори в САЩ, обявиха от Сената. "Джеймс Коми се съгласи да свидетелства публично пред Комисията по разследвания към Камарата на представителите на САЩ. Тя ще насрочи дата за изслушването след Деня на загиналите във войните - 29 май", заявяват председателят на комисията Ричард Бър и неговият заместник Марк Уорнър в съвместно писмено изявление. В него се посочва още, че на изслушването ще бъдат изяснени и причините, довели до уволнението на Коми на 9 май.

Водещи

Най-четени