Берлин изтегли войските си от „Инджирлик“ 05.06 | 17:03

Германия обмисля вариант да ги прехвърли в база в Йордания

От iNews.bg

Германия изтегля войските си от турската база "Инджирлик". Министърът на външните работи на страната Зигмар Габриел заяви, че Берлин е принуден да го направи. Берлин и Анкара не успяха да преодолеят разногласията си във връзка с посещението на германски парламентаристи в авиобазата "Инджирлик", затова Германия ще трябва да изведе своите войници оттам, заяви в Анкара германският първи дипломат след среща с турския си колега Мевлют Чавушоглу.

"Съжалявам, но трябва да разберете, че по вътрешнополитически причини ще трябва да предислоцираме нашите военнослужещи”, каза Габриел, цитиран от берлинския в. "Велт”. Германският външен министър обаче съобщи също, че в най-скоро време парламентът ще даде на правителството мандат за търсене на ново място за авиобаза, предаде БГНЕС.

Между Анкара и западните държави се натрупа сериозно напрежение на фона на референдума за конституционни промени в Турция. В средата на май турските власти отказаха достъп до базата "Инджирлик" на германски депутати. В отговор Берлин заяви, че обмисля да премести своя контингент, участващ в мисии на коалицията за борба с "Ислямска държава".

Като възможно място за разполагане Германия обмисля Йордания. Това не е първият път, в който турските власти отказват на Берлин достъп до военните в базата. Миналата година отново беше въведена такава мярка, след като Бундестагът прие резолюция, в която избиванията на арменци в Османската империя по времето на Първата световна война се определя като геноцид.

Водещи

Най-четени