Берлин иска затопляне на отношенията Русия-Запада 06.12 | 13:07

Не можем да искаме от Путин да решава световни проблеми и да го държим извън Г-8, казва Зигмар Габриел

От Кристиан Костурков

За възстановяване на добрите отношения между Запада и Русия призовава германският вицеканцлер Зигмар Габриел. Според него враждата между тях трябва да бъде заменена от конструктивно сътрудничество, което да помогне за разрешаването на световните проблеми. Това казва той в интервю за германският вестник Bild am Sonntag.

"Аз се застъпвам за края на "ледниковия период” в отношенията между Запада и Русия”, казва той. И допълва, че като начало Москва трябва да се придържа към договореностите от Минск за разрешаването на кризата в Украйна.

Габриел смята и че Русия трябва да заеме своето място в Г-8. "В дългосрочна перспектива няма никакъв смисъл да искаме Владимир Путин да решава геополитически проблеми, като например в Сирия, но в същото време на го изключваме от Г-8”, обяснява германският вицеканцлер, цитиран от ТАСС.

Според него руският президент е силно заинтересован страната му да вземе участие в широка коалиция за борба с "Ислямска държава”. Габриел смята, че в интересите на Путин е ислямският тероризъм да не се придвижи към Кавказ и по този начин към Русия. 

Водещи

Най-четени