Берлин отряза Ердоган за митинг за референдума му 24.02 | 16:12

И германски министър от турски произход се противи на идеята

От iNews.bg

Германия няма да разреши на турския президент Реджеп Ердоган да проведе във Федералната република агитационен митинг за референдума за поправките в конституцията, съобщават турските медии. Според вестник "Сабах" там е започнала политическа кампания за блокиране на намерението на Ердоган да пренесе напрежението от Турция в страната. "Германия продължава да нанася удари по Турция, това е държавата, която позволява на кюрдските терористи от ПКК да провежда митингите си, подкрепя и защитава турските граждани, членове на организацията ФЕТО на Гюлен, но стартира кампания срещу проявата на Ердоган. Германия още веднъж показа двуличието на демокрацията си", акцентира проправителственото издание, предаде БГНЕС.

Властите в Северен Рейн-Вестфалия вече заявиха твърдия си отказ Ердоган да проведе агитационен митинг там. Ралф Йегер, министър на вътрешните работи и местното самоуправление, казва пред германския Kölner Stadt-Anzeiger, че федералното правителство няма да допусне подобна проява нито на територията на провинцията, нито другаде в страната. "Немислимо е да се провежда кампания с пропаганда на конституционни промени, които означават ограничаване на свободата на словото, нарушаване на основни права и връщане на смъртното наказание. Длъжни сме да блокираме намерението на Турция да пренесе вътрешнополитическото си напрежение в Германия", подчертава Йегер.

В началото на седмицата и министърът на интеграцията Райнер Шмелтцер направи подобно изявление. Айдан Йозоуз, министър от турски произход в германското правителство с ресор по интеграцията, също се противопостави на митинга на Ердоган. "Фактът, че турският президент вече е провеждал митинги в Германия в периода 2008-2014 г., не означава, че трябва да му става навик, нито да смята това са свое право", коментира Йозоуз пред Passauer Neue Presse, цитиран от "Сабах".

Ердоган е имал намерението да осъществи визита в Германия през месец март и да организира митинг с турската общност в Северен Рейн-Вестфалия. Пред Bild обаче пресаташето на турското посолство Рефик Соукоглу отхвърля твърденията за подобни планове на Ердоган, тъй като до момента не е постъпило официално искане за това.

Водещи

Най-четени