Берлин се вдигна на протест, иска да гони бежанците 22.12 | 10:22

Отварят отново коледния базар, полицията вдигна блокадата и си тръгна

От iNews.bg

След атентата на коледния базар в Берлин, германската столица се вдигна на протест срещу бежанците. Снощи там се проведоха цели две демонстрации. Едната обаче беше контрапротест срещу тази, насочена против мигрантите. Участвалите в последната се обявиха категорично срещу политиката "на отворените врати" на канцлера Ангела Меркел. Те смятат, че именно това е причината за терористичните актове и нападения в страната, включително последния.

Подобни настроения са обзели голяма част от германия след атентата. Вчера българка, която живее от 12 години в северния град Кил, разказа как редица нейни познати там и в други градове вече не гледат с добро око на бежанците, а настроенията срещу тях стават все по-крайни. Някои дори са на мнение, че за терористи и атентатори трябва да има смъртни присъди. Но не смеят да го кажат, защото ще бъдат заклеймени като нацисти.

В същото време обаче има и германци, които продължават да подкрепят мигрантите. Именно такива се събраха на втория митинг в Берлин снощи. Те се противопоставиха на исканията на сънародниците си, събрали се да протестират срещу мигрантите. За щастие между сблъсъци между двата митинга, които се проведоха на едно и също място – пред сградата на канцлерството, не се стигна, предаде БНТ.

Междувременно стана ясно, че коледният базар, където бе осъществен терористичният акт, ще бъде отворен отново за посетители, предаде ТАСС. Полицията вече е приключила с огледите и снемането на доказателства и ще вдигне блокадата на площада. "Следствените мероприятия приключиха. Предаваме "Брайтшайдплац" обратно на жителите на Берлин", съобщиха местните органи на реда в Twitter. Засега обаче не е ясно дали павилионите на базара ще бъдат отворени отново и дали изобщо ще има кой да ги посети.

Водещи

Най-четени