Берлин скочи на заплахите на Ердоган: Така няма да влезете в ЕС 25.11 | 13:33

В момента има трудности, които трябва да бъдат преодолени, казва говорителят на Меркел

От iNews.bg

Германия заяви, че заплахите не помагат на споразумението за между Европейския съюз и Турция. Реакцията на Берлин идва, след като по-рано днес турският президент Реджеп Ердоган заплаши да отвори турските граници за мигрантите, искащи да продължат пътя си към Европа.

Говорителят на германския канцлер Улрике Демер заяви, че споразумението с Анкара е в интерес на всички страни и заплахите, от която и да е страна, не са от помощ. По думите й в момента съществуват трудности, които трябва да бъдат решени, предаде БГНЕС.

На 18 март Анкара и Брюксел подписаха споразумение, в рамките на което Турция ще помогне за спирането на потока от нелегални мигранти към Европа, а в замяна ще получи визова либерализация и ускоряване на процеса за членство в съюза.

Вчера Европейският парламент подкрепи резолюция, която предвижда замразяване на преговорите за членство с Турция заради чистката в страната, последвала опита за преврат срещу властта на 15 юли. Текстът обаче няма обвързващ характер и не е подкрепен от Европейската комисия или от държавите членки.

Водещи