Берлускони агонизира, партньорите му не го подкрепят 08.11 | 17:56

Северната лига даде да се разбере, че не желае Силвио Берлускони за премиер

От Ивайло Ачев

Италианският премиер Силвио Берлускони губи почва под краката си или поне това показват резултатите от проведения днес (08.11.11) вот за ратификация на бюджета на Италия през 2010 година, пише Reuters.

Вотът днес по принцип се счита за формалност, но резултатът от него ясно показва, че Берлускони не може да разчита на коалиционните си партньори. Ратификацията на бюджета за 2010 година беше приета с гласовете на 308 депутати от долната камара на италианския парламент при необходимо мнозинство от 316 гласа. Одобрението стана факт тъй като 321 депутати се въздържаха от гласуване – сред тях и представителите на Северната лига, коалиционният партньор на Берлускони.

Лидерът на опозицията Пиер Луиджи Берсани веднага поиска от Берлускони да подаде оставка. По-рано днес същият призив отправи и водачът на Северната лига Умберто Боси. Според него Берлускони трябва да отстъпи мястото си на Анджелино Алфано – секретар на партията на популярния с прозвището Дон Силвио италиански премиер.

Политическата агония на Берлускони веднага се отрази на финансовите пазари – доходността по десетгодишните италиански облигации удари 6,74%, но по-късно се понижи леко. Според много анализатори тези данни показват, че третата най-голяма европейска икономика достига точката, в която Гърция, Ирландия и Португалия се принудиха да вземат заеми, за да стабилизират икономиките си.

Водещи

Най-четени