Берлускони подаде оставка 13.11 | 09:19

Президентът на Италия Джорджо Наполитано ще връчи мандат за нов кабинет по-късно днес

От iNews.bg

Италианският премиер Силвио Берлускони удържа на обещанието си и подаде оставка веднага след като италианският Сенат одобри мерките за излизане от кризата. Днес се очаква президентът на Италия Джорджо Наполитано да даде нов мандат за съставяна на правителство, пише Reuters.

Прогнозите са, че изборът на президентът е паднал на икономиста Марио Монти, бивш комисар на ЕС. През 1995 година Монти пое портфолиото "Вътрешен пазар, финансови услуги и финансова интеграция" в Европейската комисия (ЕК). Четири години по-късно, през 1999 година, той отговаряше за конкуренцията в общността.

Като комисар Марио Монти ще се запомни с делото срещу Microsoft, което той поведе като комисар по въпросите на конкуренцията.

Според прогнозите днес той ще трябва да оглави кабинетът на националното единство на Италия. Очакванията са, че той ще номинира технократи, които да успеят да извадят страната от затрудненото положение. Именно на наследника на Берлускони се пада тежката задача да следи за намаляването на разходите, изпълнението на реформите и успокоението на финансовите реформи.

През изминалата седмица Монти беше обявен за пожизнен сенатор, а в събота (12 ноември) се срещна с множество политици, както и с председателя на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги. Коментарите бяха, че той подготвя почвата при отказа на Берлускони от властта.

Силвио Берлускони - едни от най-богатите италианци и собственик на медийната империя RAI, е най-дълго управлявалият премиер на Италия. Той заема този пост последователно от 1994 до 1995 година, от 2001 до 2006 година и от 2008 година до днес. Личността му обаче е противоречива и името му се свързва със сексскандали и слухове за корупция.

Водещи

Най-четени