Берлускони се кандидатира за евродепутат от България? 03.12 | 14:54

За да се кандидатира у нас обаче, той трябва да има българско гражданство

От Мая Александрова

Антуражът на бившия италиански премиер Силвио Берлускони обмисля кандидатурата на 77-годишния магнат за евродепутат не от коя да е страна, ами именно от България. Другите опции са Унгария или Естония, пише италианският вестник Libero.it.

До това решение може да се стигне, след като миналата седмица италианският Сенат окончателно отне имунитета на Берлускони, както и депутатското му място. Бившият премиер на Италия няма право да се кандидатира в страната си за държавни длъжности в период от няколко години, тъй като е с окончателна присъда за данъчни измами.

Италианският закон за местни и европейски политически кандидатури се отнася само за Италия. А за евроизборите европейски гражданин може да се кандидатира в която и да страна от ЕС.

Медиите в Италия коментират, че ако бъде избран, Берлускони ще си осигури защита от арест и съдебно преследване.

Libero.it уточнява, че за да се кандидатира у нас, Берлускони трябва да има българско гражданство. Политикът все още е италиански гражданин, но указ, подписан от президента, може почти да узакони кандидатурата му.

Другото изискване, за да се сдобие с гражданство, е да има заслуга в полза на България или да е направил нещо важно за страната.

Водещи

Най-четени