Бесарабските българи отпразнуваха Коледа според нашите традиции 12.01 | 20:30

Ентусиасти от нашата страна посети сънародниците ни в Тараклия, занесоха им и подаръци

От Ивайло Ангелов

На 6 януари българската общност в град Тараклия, Република Молдова, отбеляза Рождество Христово. Нашите сънародници там празнуват по стар стил, както и местните християни. По този повод делегация от трима души от България уважи празненствата и се включи в коледуването в Тараклия. Нашата група се състоеше от представители на фондация "Бъдеще 2008", град Силистра, активно работеща за съхраняването на българщината сред сънародниците ни в Румъния, Молдова и Украйна както и на Асоциацията на българите по света от град Добрич.

В читалището на Тараклия, където около 75% от населението е българско, коледарската традиция се поддържа жива от неговия председател - Иван Боримечков. Под ръководството му и през тази година за Рождество беше сформирана коледарска група, изпълняваща български коледни песни. Навръх празника групата, начело с Боримечков, коледува в кметството на Тараклия и беше приета лично от градоначалника Сергей Филипов. Българската делегация също присъства там и се срещна с него, а от страната на силистренската фондация бяха поднесени голям брой подаръци - български флаг, българска илюстрована туристическа карта и учебно помагало по българска история. Такова дарение беше направено и за читалището в Тараклия.

Освен при кмета, делегацията от България заедно с местните коледари посетиха и районния съвет в града и районния управител на Тараклийски район - Кирил Татарчев. Той също получи голямо българско знаме от неправителствената организация от Силистра. Вечерта на 6 срещу 7 януари представителите от България заедно с коледарите от Тараклия изпълниха българския обичай коледуване в над 30 къщи в града.

На 9 януари като част от коледния празничен календар в Тараклия се състоя и традиционният музикален конкурс "Золотой голос Тараклии" (в превод "Златният глас на Тараклия"), имащ своя еквивалент и в България. В него участие взеха 20 деца от града и околностите. На всички участници в конкурса бяха раздадени български флагчета от председателя на фондация "Бъдеще 2008" с пожелание за бъдещи успехи.

Водещи

Най-четени