Бивш МВР шеф в Скопие: Архивите на югославското ДС ще дадат яснота за днешните проблеми 27.11 | 11:06

Всички бивши републики ще решат въпроси, ако се отворят досиетата на УДБА, казва Любе Бошковски

От iNews.bg

Бившият македонски министър на вътрешните работи Любе Бошковски призова за незабавно отваряне на досиетата на зловещата Държавна сигурност от времето на югославския диктатор Йосип Броз Тито – УДБА.

"Когато политиците казват истината това е истински кураж и крачка напред. Подобно поведение е необходимо за македонската политика. В демокрацията трябва да има различни мнения, позиции и дебати по основните въпроси”, каза Бошковски, предаде БГНЕС. Коментарът е по повод истеричната кампания на определени среди от опозицията и на бивши висши комунистически функционери срещу казаното от премиера Зоран Заев в интервюто за Агенция БГНЕС. "Неизбежна и абсолютна необходимост е да се разреши един въпрос, който от десетилетия се отлага – а това е така в повечето бивши югославски републики. Трябва да отворим архивите на УДБА и да разберем, кой е доносничил в Белград. Тогава ще разберем, че най-кресливите днес са в тези списъци”, каза още Бошковски.

БГНЕС припомня, че Любе Бошковски бе министър на вътрешните работи в кабинета на Любчо Георгиевски, а по времето на авторитарния режим на Никола Груевски той бе арестуван и осъден в скалъпен процес заради неговите обвинения за начина, по който управлява Груевски. В интервюто пред БГНЕС Зоран Заев подчерта, че двете страни имат обща история. "Гоце Делчев е революционер и за българите, и за македонците, който се е борил за свободата на Македония и Одринско. Наследихме време, което не беше в полза на приятелството между нас. Югославия ни разделяше. Ако не признаем слабостите на историята, не можем да градим бъдещето. Трябва да създадем положителна атмосфера за младите хора, за да използват това минало като трамплин за по-добро бъдеще през периода, който предстои. България не е фашизъм, България е наш приятел. Новите поколения не знаят цялата тази действителност, а тя трябва да ни сплотява. И в Северна Македония, и в България това влияе на хората по един много погрешен начин. Ако някой си позволява да очерня България с ПР-публикации по света ще понесе отговорност. Това няма да го позволя. Държавата не участва в това”, каза още Зоран Заев.

Водещи

Най-четени