Бивш банкер и филмов продуцент става топ икономически съветник на Тръмп 11.03 | 12:19

Стивън Мнучин е най-вероятният нанаследник на напусналия Гари Кон

От iNews.bg

След оставката на Гари Кон, Стивън Мнучин има най-голям потенциал да изземе функциите му на главен икономически съветник в Белия дом, пише АФП. Бившият банкер и холивудски продуцент е силно лоялен към президента или поне пред обществеността се стреми винаги да поставя във възможно най-благоприятна светлина Тръмп и неговите икономически решения под мотото "Америка на първо място", предаде БГНЕС. "Президентът не е протекционист", заяви Мнучин в петък, в интервю за телевизия Си Ен Би Си и допълни, че "Тръмп не е пример за конвенционален президент и именно затова САЩ постигат резултати, каквито са били невъобразими преди."

Като пример министърът на финансите посочи, че именно увеличението на икономическите санкции срещу Северна Корея от страна на Тръмп е причината Ким Чен Ун да оправи покана за среща на високо равнище между САЩ и КНДР. Пред телевизията Мнучин не пропусна да защити и решението на американския държавен глава, свързано с въвеждането на мита върху вноса на алуминий и стомана, въпреки че по-рано именно той и Кон бяха против налагането на подобни тарифи. Сега той увери, че нововъведенията са "естествено продължение на президентските икономически политики" и увери, че САЩ обмислят да въведат "изключения" сред страните, за които митата ще важат.

БГНЕС припомня, че по-рано тази седмица директорът на Националния икономически съвет към Белия дом Гари Кон подаде оставката си заради планираното от Вашингтон въвеждане на тарифи върху вноса на стомана и алуминий. Това бе поредният удар по администрацията на Тръмп, която се наложи да приеме немалко оставки от изборите насам. Тази на Кон обаче се счита за най-важната досега.

Водещи

Най-четени