Бивш руски разузнавач натровен в Англия? 06.03 | 09:15

Пострадал е тежко при досег с неизвестно засега вещество

От iNews.bg

Бившият полковник от разузнаването на Русия Сергей Скрипал е пострадал тежко при досег с неизвестно вещество в търговски център в английския град Солсбъри, съобщи Би Би Си. "Двама души – мъж на видима възраст около 60 години и жена – на около 30, са открити в безсъзнание на пейка в търговския център "Молтингс" в Солсбъри", съобщи представителят на полицията в графство Уилшир Крейг Холдън, предаде БГНЕС. Той изключи версията за терористичен акт, но подчерта, че за момента не е установено все още дали става дума за престъпление.

Пострадалите, които не са имали видими наранявания, са били откарани незабавно в болница. Те са в критично състояние в реанимация. В посолството на Русия във Великобритания са съобщили за кореспондента на ТАСС, че не разполагат с данни за Скрипал и нямат никаква допълнителна информация извън изнесеното в медиите.

Бившият полковник от Главно разузнавателно управление в Генералния щаб на въоръжените сили на Русия Сергей Скрипал бе арестуван от ФСБ на Русия през декември 2004 г. В хода на разследването се изяснило, че той е бил вербуван през 1995 г. от разузнаването на Великобритания и е предавал информация, представляваща държавна тайна. Осъден е на 13 години строг тъмничен затвор и е лишен от званията си.

На 9 юни 2010 г. се извършва размяна на лица, обвинени в шпионаж, между Русия и САЩ. Сред разменените лица от руска страна е Сергей Скрипал. От 2010 г. 66-годишният Скрипал живее във Великобритания, в град Солсбъри.

Водещи