Бивш шеф на Марадона пое кормилото на Аржентина 23.11 | 11:23

Новият президент Маурисио Макри идва от богато семейство, бил е и кмет на Буенос Айрес

От iNews.bg

Новият президент на Аржентина се казва Маурисио Макри. Вчера той успя да победи кандидатът на управляващото мнозинство в страната Даниел Сциоли. Макри спечели гласовете на 51.44% от отишлите до урните аржентинци. Освен това той успя да обърне резултата от първия тур, когато изоставаше от Сциоли с 3%.

Макри заема президентския пост от стола на кмет на Буенос Айрес. Той е градоначалник в аржентинската столица през последните 8 години. Надеждите са, че той ще успее да вдигне на крака Аржентина, която от години изпитва тежки финансови проблеми, както го направи с Буенос Айрес по време на двата си мандата. На избирателите той обещава да бъде президент, който ще говори по-малко и ще отговори по-добре на очакванията, в сравнение с честите и безкрайни изказвания на досегашния президент Кристина Кирхнер. 56-годишният Маурисио Макри е роден е на 8.02.1959 г. в Тандил, малък град в провинция Буенос Айрес. Учи за инженер, работи за Citibank и управлява в продължение на 12 години различни компании от "Групата Макри”. Баща му Франко Макри е италиански бизнесмен, пристигнал в Аржентина през 1949 г., който прави просперираща компания, развиваща дейност в строителството, автомобилостроенето, енергетиката, услугите и селското стопанство, съобщава БГНЕС.

Макри е бил и шеф на не кого да е, а на Диего Марадона. Макар като малък да е мечтал да бъде нападател на "Бока Хуниорс", желанието му не се осъществява. Все пак през 1995 г. той попада в любимия си футболен клуб, но като президент. Така при завръщането на Марадона от Европа в края на 90-те, Макри е имал възможността да "играе" заедно с него. Остава начело на клуба до 2007 г., когато поема кормилото на Буенос Айрес.

Политическата му кариера започва през 2003 г. Той създава своя собствена партия, и се явява на избори, за да стане кмет на Буенос Айрес. Първият му опит е неуспешен. Две години по-късно е избран за депутат. През 2007 г. той напуска президентския пост в "Бока Хуниорс” и основава дясната формация PRO ("Републиканско предложение”), която му дава възможност да седне на кметския стол в столицата. Интересен факт в биографията на Макри е отвличането му в Буенос Айрес от група бандити, сред които има полицаи. Освобождават го невредим 14 дни по-късно след заплащане на откуп от няколко милиона долара. Женен е три пъти и има 4 деца. Три от тях са от първия му брак, а четвъртото – от последния.

Водещи

Най-четени