Бивша журналистка на ВВС е намерена мъртва на летище в Турция 19.10 | 16:50

Приятели на мъртвата Джаки Сътън изключват версията „самоубийство“

От Беатрис Николoва

Бившата журналистка на BBC Джаки Сътън бе намерена обесена в тоалетните на летище Ататюрк в Истанбул, съобщават британски медии.

Според приятели на починалата 50-годишна жена версията "самоубийство" е изключена. Обстоятелствата около смъртта й остават неясни, пише ВВС.

Джаки Сътън е пътувала от Лондон за столицата на Иракски Кюрдистан Арбил (Северен Ирак). Пристигнала в Истанбул, където имала 2-часов престой преди следващия си полет.

От края на юни 2015 г. Сътън е директор на базирания в Лондон Института за военни и мирновременни репортажи (IWPR), който подкрепя местните журналисти в зоните на войни и конфликти. Поема поста, след като предишният директор е убит при атентат с кола-бомба на 2 май.

Иракският журналист Мазин Елиас, който е работил със Джаки, заяви пред "MailOnline", че е невъзможно тя да се е самоубила.

"Джаки е един от най-добрите професионалисти, работещи за развитието на Ирак. Тя посвети почти 10 години от живота си, за да помогне на страната", заяви изпълнителният директор на Института Антъни Бордън.

"Тя беше изключителен професионалист, много компетентна, умееше да се справя в трудни условия. Всички сме в шок."

Джаки Сътън е работила в тясно сътрудничество с IWPR дълго време, преди да го оглави. В работата си за ВВС тя е била кореспондент от Африка и Близкия Изток.

 

Сътън е родена в Хетфилд, Хердфоршир, но в последно време живяла в Актън, северен Лондон. Тя е работила за ООН, била е продуцент на предаване за BBC World в периода 1998 - 2000 година.

Водещи