Бизнеса в Букурещ заплаши да съди властта заради ограниченията 25.01 | 17:43

С максимален капацитет от 30 на сто от 25 януари 2021 г., 0:00 ч.

От iNews.bg

Театрите, кината, ресторантите, баровете, кафенетата и хазартните зали в Букурещ могат да бъдат отворени отново с капацитет 30 процента от понеделник, след решение, прието в петък от градския комитет за извънредни ситуации в Букурещ.

Комитетът е разпоредил възобновяването на дейността в затворени пространства, с максимален капацитет от 30 на сто от 25 януари 2021 г., 0:00 ч. , при условие че честотата на заболеваемост се поддържа под 3/1000 жители.

Букурещ остава за пети ден в жълтата зона по отношение на 14-дневния кумулативен процент на зараза с новия коронавирус, след като в неделя регистрира 2,37 случая на хиляда жители, според данни, обявени от Групата за стратегическа комуникация (GCS).

В петък префектът на столицата Траян Бербечану заяви, че решението на градския комитет за извънредни ситуации в Букурещ отчита намаляването на процента на заразяване с новия коронавирус, регистриран през последните дни. Той посочи, че е поискал от органите на реда да засилят контрола, за да се гарантира спазването на действащите правила, и призова хората да продължат да бъдат предпазливи.

Нещо повече, префектът обясни, че властите рискуват да бъдат съдени от собствениците на ресторантите или мениджърите на събития, ако не продължат с облекчаването на тези ограничения.

"Рискувахме да бъдем изправени пред съда от операторите в индустрията на HoReCa, от лицензираните хазартни оператори, от организаторите на събития, от театрите и концертните зали. Те биха могли да поискат много високи обезщетения и естествено да спечелят тези дела", добави Бербечану.

Водещи

Най-четени