БиоНТех/Пфайзер и ЕК постигнаха сделка за ваксината срещу коронавирус 11.11 | 17:30

В понеделник Комисията бързо подчерта, че сделката ще бъде завършена скоро

От iNews.bg

БиоНТех и Пфайзер потвърдиха, че са приключили сделка за Европейската комисия за закупуване на до 300 милиона дози от тяхната първоначална коронавирусна ваксина, пише Politico.

"Като компания, основана в сърцето на Европа, ние с нетърпение очакваме да предоставим лекарството на милиони хора след одобрение от регулаторите", пише в изявление съоснователят на БиоНТех Угур Сахин

Комисията се съгласи да закупи 200 милиона дози от ваксината, с възможност за закупуване на допълнителни 100 милиона, според съобщение за пресата на компанията.

Изпълнителният директор на Пфайзер Алберт Бурла заяви, че това е "най-голямата първоначална поръчка на дози ваксини ... до момента" за компаниите.

Ваксината ще се произвежда, както в белгийските производствени обекти на Пфайзер, така и в немските БиоНТех. Компанията се надява да произведе 1,3 милиарда дози през 2021 година.

Компаниите обявиха, че в понеделник е установено, че тяхната ваксина е 90 процента ефективна и може да представи данни на Европейската агенция по лекарствата още през следващата седмица.

Някои бяха обезпокоени след новината, че ЕС все още не е изпълнил договора си за ваксините, докато САЩ и Обединеното кралство са го направили.

В понеделник Комисията бързо подчерта, че сделката ще бъде завършена скоро.

Комисията завърши "проучвателни разговори" с БиоНТех и Пфайзер още през септември. Комисията е приключила подобни разговори с двама други производители на ваксини и е подписала сделки с трима други, включително друг фаворит от АстраЗенека

Водещи

Най-четени