Бирената индустрия се събира на глобална среща в Брюксел 21.05 | 11:09
Той ще се проведе в Брюксел на 7 и 8 юни

21 май, София. Над 1000 професионалисти в областта на пивоварното производство,
мениджмънт, маркетинг и наука ще обменят опит и ще чуят интересна информация за
иновациите и съвременните тенденции в сектора от широк кръг лектори по време на
първото издание на Форума на Пивоварите на Европа под мотото Бира и още нещо -
Beer and Beyond. Той ще се проведе в Брюксел на 7 и 8 юни и е водещото тазгодишно
събитие в бирения бранш на Стария континент. Форумът и изложението към него
среща всички участници по веригата на доставките и клиентите на бирената индустрия
и е единственото, което очертава насоките за развитие на категорията и бизнеса както
на занаятчийските пивоварни, малките и средни предприятия, така и на
международните гиганти.
На него ще бъдат представени най-новите тенденции, вдъхновени директно от
лидерите на сектора. 80 експертни презентации, научни доклади, пленарни
съобщения, демонстрации и обсъждания са разделени в 6 тематични панела,
включително и специализиран еднодневен симпозиум на най-уважаваната научна
институция в сектора - Европейската пивоварна конвенция (European Brewery
Convention - EBC). По нейните стандарти, методи за изследвания, технологични и
аналитични спецификации работят всички пивовари – от най-големите – до най-
малките.
Симпозиумът на EBC ще разглежда тенденциите във филтрацията, като майстори
пивовари, създатели на новите технологии и университетски преподаватели ще
представят иновациите и актуални решения за методите за филтриране и ще обсъдят
бъдещето развитие на технологиите за филтрация на пивото.
Една от водещите теми на форума ще бъде т.нар. "революция на крафт бирата",
която вече е глобално явление. Чрез иновации и задоволяване на изискванията на
клиентите занаятчийското пивопроизводство се развива все повече, като само през
миналата година в страните от ЕС са създадени над 810 нови малки и микро
пивоварни.
Основно внимание по време на събитието ще се отдели и на суровините в
пивопроизводството, с акцент върху хмела и пивните дрожди, известни като бирена
мая. В специална презентация ще бъдат представени предстоящите новости по темата
и навлизането на специални "дизайнерски" хибридни дрожди, които комбинират
възможности за ефективност на алкохолната ферментация, устойчивост на стрес и
аромат.
Интересен акцент ще бъде и развитието на пазарната ниша за производство на
бира без глутен заради промяната на нагласите на потребителите и социалните
нужди. В България също се правят изследвания как може да се създаде качествена
бира, която не съдържа този протеин.
2
Представители на Съюза на пивоварите в България също ще участват в Бирения
форум в Брюксел и придружаващите го събития. По време на срещите те ще
представят напредъка си по общоевропейските инициативи на индустрията, част от
които е доброволното предоставяне на информацията за състава и хранителна
стойност върху етикетите на пиво у нас. Алкохолните напитки с над 1,2 об.% алкохолно
съдържание, понастоящем са освободени от задължението да дават тази информация
на потребителите, съгласно общоевропейския Регламент 1169/2011 за етикетирането
на храните.
Темата е особено актуална и с оглед очакваното решение на Европейската комисия
дали да се въведат саморегулаторни правила за етикетирането на бирата, виното и
спиртните напитки, или информацията за състава и хранителната стойност
задължително да присъства на опаковките на всички алкохолни напитки. Българските
пивовари са едни от първенците в ЕС по изпълнение на доброволния ангажимент
на европейската бирена индустрия за предоставяне на хранителна информация на
потребителите, като близо 100% от произвежданите в страната бири имат върху
етикетите си списък на съставките, а над 95% - и на калориите. Обичайно средната
хранителна стойност за 100 милилитра светло пиво с alc. 4,5% vol. е: 42 kcal., общо
мазнини – 0 g, въглехидрати – 3 g, белтък - 0,5 g и сол – 0,01 g.
Според Европейския парламент, Съветът на Европа, Световната здравна организация
и други международни институции, енергийната стойност е най-важният елемент от
хранителната информация, който трябва да бъде обозначен върху етикета. На същото
мнение са и европейските потребители.
Проучване на агенцията за маркетингови изследвания GFK от 2016 г., проведено в 9
страни на ЕС, показва, че над 86% от анкетираните 9008 респонденти смятат, че
консуматорите трябва да имат достъп до една и съща хранителна информация на 100
мл за алкохолни напитки, каквито понастоящем получават за всеки друг хранителен
продукт. 74% от потребителите в ЕС считат, че етикетите на алкохолните напитки
трябва да имат списък на съставките, 71% - информация за енергийната стойност, а
71% - пълен списък на хранителната информация.
"Усилията ни да сме максимално ясни, конкретни и прозрачни по отношение на
категорията, нейните съставки и хранителни компоненти са ключови в отношението ни
към потребителите", категорична е Ивана Радомирова – изпълнителен директор на
Съюза на пивоварите в България. Тя допълни, че пълнолетните българи определят
пивото за най-предпочитаната от тях напитка след минералната вода. Това показват
провежданите от агенция Ипсос национално представителни изследвания, според
които 36% от българите на възраст над 18 г. твърдят, че бирата е най-подходящото за
тях питие, като за по-подходяща те определят само минералната вода - според 61% от
респондентите.
Водещи
-
След поредна изневяра: Глория натирила младото си гадже?
11.05 | 15:30
-
Деница Сачева: Президентът няма за цел да пита, а да използва хората
"Още в сряда да влезе в пленарна зала за гласуване"
11.05 | 15:00
-
Божидар Божанов: Още следващата седмица можем да отхвърлим референдума в пленарна зала
Според съпредседателя на ДБ това е "една от многото заблуди, които е направил президентът",...
11.05 | 14:00
Най-четени
-
Честваме Светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий
Вижте кой има Имен ден днес
11.05 | 08:37
-
Времето: И днес като вчера, но по-топло
До обяд слънчево, после ни чака дъжд, аксималните температури ще са между 18-22°С, в цялата...
11.05 | 09:00
-
Путин предложи преки преговори за мир с Украйна
Предложената дата е 15 май, мястото - Истанбул
11.05 | 10:00