Близкият изток не се успокоява 18.02 | 15:56

След Тунис и Египет, вълната на недоволство залива Либия, Бахрейн, Йордания, Йемен

От Елена Коцева

Ситуацията в Близкия изток вече един месец е изключително напрегната и продължава да е така и днес: след Тунис и Египет, вълната на недоволство залива Либия, Бахрейн, Йордания, Йемен.

Жителите на Египет празнуват една седмица от оставката на Хосни Мубарак, съобщава БиБиСи. Над един милион души се събраха за традиционните петъчни молитви на централния площад "Тахрир" в Кайро, който за повече от 10 дни стана кървава арена на сблъсъци. Според властите най-малко 365 души са убити при безредиците.

В Бахрейн хиляди се събраха на погребенията на загиналите. Едновременно с това стотици поддръжници на правителството, развяващи знамена и носещи портрети на краля, се стекоха днес по улиците на Манама.

Лоялни на режима бахрейнци изпълниха голямата джамия в Манама, за да чуят думи в подкрепата на монархията и да участват след това в шествие, охранявано от силите за сигурност.

И тази нощ във втория по големина град в Либия Бенгази хиляди прекараха по улиците, и в момента по площадите има протестиращи. Те искат оставката на най-дълго упрвалявалия региона авторитарен ръководител Муамар Кадафи. По оценката на правозащитната организация Human Rights Watch до този момент само в Либия загиналите са 24.

В йорданската столица имаше сблъсъци между анти и проправителствени демонстранти. Полицията успя да раздели без да прилага насилие участниците в демонстрациите. Не се съобщава за пострадали.

Антиправителствените протести са с искания за повече граждански свободи и по-ниски цени на храните. За седми пореден петък йорданците излизат на улиците, настоявайки да имат по-голяма роля при вземането на решения, вдъхновени от примера на въстанията в Тунис и Египет.

Водещи

Най-четени