Близо 15% повече самолети прелитат над Румъния след авиокатастрофата 18.07 | 20:20

Европейски компании отказаха да летят над Украйна

От Теодора Кокаланова

Въздушният трафик на територията на северната ни съседка Румъния е нараснал с близо 15% в резултат на отклоняването на полетите след катастрофата на самолет Boeing 777 на малайзийската авиокомпания на територията над Украйна.

"След авиокатастрофата Румъния е отчела увеличение с близо 15% на въздушния трафик в сравнение с нормалния период. Не знаем дали този трафик ще продължи да нараства. В момента се правят статистики и оценки", посочиха представители на Румънската служба за контрол на въздушния трафик (РОМАТСА). 

Те подчертаха, че службата е готова да се справи с това увеличение на въздушния трафик. "Имаме готовност, имаме квалифициран персонал", добавиха служителите.

Самолет Boeing 777 на малайзийските авиолинии, изпълняващ полет от Амстердам до Куала Лумпур с 298 пътници и екипаж, се разби вчера (17 юли) в източната част на Украйна, в зона, която се контролира от проруски сепаратисти.

След инцидента две от най-големите европейски авиокомпании - германската Lufthansa и британската British Airways поискаха самолетите им да избягват въздушното пространство над Източна Украйна, информира БТА. 

Водещи

Най-четени