Близо 2 млрд. души страдат от "скрит глад" - могат да си позволят само вредна храна 14.10 | 21:30

Населението на няколко африкански държави най - засегнато от недостига на храна

От Христина Рафаилова

Близо 2 млрд, от населението на земята  страда от така наречения "скрит глад". Тези хора успяват да набавят  храна на трапезата си, но тя е с ниско качество и не осигурява нужните витамини, минерали и други съставки, нужни за нормалното функциониране на тялото. 

Цифрата на хората, чиято бедност буквално ги мори от глад, е 805 млн. Души, сочат данни на неправителствената организация Welthungerhilfe. 

От там отбелязват, че светът не успява адекватно да се бори с това явление, като броят на страдащите от недохранване не намалява с нужните темпове. 

Все пак от 1990 година насам битката с глада напредва, но 16 страни, като Ирак и Бурунди показват потресаващи резултати  и там се налагат незабавни действия, подчертават от НПО – то. 

Сред причините  за ширещото се недохранване  са конфликтите в Сирия, Ирак и Южен Судан, твърдят от организацията.   Шефът на  Welthungerhilfe Бербел Дийкман коментира, че рискът за бежанците от хранителна несигурност, недохранване и болести е най – голям. 

Сред страните, в които гладът е най  - разпространен е Свазиленд. Там освен  липсата на храна хората са застигнати от чести епидемии на СПИН, голямата пропаст между бедни и богати и висока безработица. Близо 30% от възрастното население в държавата е болно от СПИН. 

Водещи

Най-четени