Богатите и образованите по-малко вярват в Бог 07.08 | 15:47

Страните с най-много религиозни хора в света са сред най-бедните

От Андриян Георгиев

Руската социологическа агенция "Ромир” оповести резултатите от допитване в рамките на мащабното ежегодно международно проучване под наслов "Глобален барометър на надеждата и отчаянието".

Допитването е обхванало 50 хил. души от 57 държави на планетата и дори само това го прави интересно, пише в. "Российская газета".  

На всички е зададен един-единствен въпрос: "Независимо от това дали сте посещавали богослужение или не, смятате ли се за религиозен човек, нерелигиозен или убеден атеист?” 

В глобален мащаб резултатите смело могат да бъдат записани като актив на свещенослужителите от всички изповедания. Повече от половината от жителите на планетата ни (59%) се смятат за религиозни. Всеки четвърти-пети жител на планетата (23%) казва, че е вярващ в Бог или някаква висша сила, но не се идентифицира с конкретна религия и не спазва религиозни обреди. 

Според нивото на религиозност държавите са разделени на "богати" и "бедни"”. От изготвена от социолозите графика може да се види, че само Бразилия, Македония и Армения не се отнасят към групата на бедните държави в света. Небогата Армения е посочена за най-религиозната. Бразилия напусна лагера на бедните държави преди 15 години.

Във втората десетка на "най-религиозните” страни са Грузия, Пакистан, Афганистан, Молдова, Колумбия, Камерун, Малайзия, Индия, Полша, Южен Судан. От тях само Полша и Колумбия са държави със средно икономическо равнище. 

Водещи