Бомбен атентат в нигерейска църква отне живота на най-малко пет души 06.07 | 11:54

Самоубиец се взриви в размирния град Потискум

От Йоанна Димитрова

Самоубиец нападна църква в североизточния нигерийски град Потискум, в провинцията Йоб, при което загинаха най-малко петима поклонници.

Атентаторът влезнал в недовършения християнски храм в неделя, в района Джигава в покрайнините на града и се взриви, убивайки поклонниците в сградата, включително една жена и двете й деца. Пасторът на църквата също е сред жертвите.

"Четирима от поклонниците загинаха на място, докато петата жертва почина в болницата", съобщи полицай, участвал в евакуацията, пред агенция AFP.

1531416

Атентаторът пристигнал в църквата с моторизирана рикша, преоблечен като поклонник и детонирал експлозивите, веднага след като влезнал в църквата.

"Видях, когато атентатора слезе от моторизирана рикша и влезе в църквата. Веднага след като това последва силна експлозия. Човекът нямаше никакъв подозрителен вид!", твърди очевидец.

Освен майката с двете й деца и пасторът са починали и 2-ма мъже, които са били вътре и са се молели. Разчлененото тяло на атентатора също се възстановява.

До момента никой не е поел отговорност за атентата, но Потискум е била удряна няколко пъти от бунтовниците от Боко Харам, включително и от атентатори-самоубийци.

1531415

Боко Харам стартираха серия от нападения срещу джамии, села и пазари в съседната провинция Борно в последните няколко дни, като твърдят, че са отнели повече от 200 живота.

Въоръжени лица от терористичната групировка "Амед" са убили повече от 140 души в три отделни нападения срещу джамии и села в сряда също в Борно.

В петък президентът Мухамеду Бухари осъди нападенията наричайки ги "нечовешки и варварски".

Няколко джамии бяха нападнати в град Кукауа и най-малко 97 мъже, жени и деца станаха жертви на атентатите. От Боко Харам са отговорни за смъртта на около 13 000 души до момента.

Водещи

Най-четени