Борис Джонсън: Нова национала карантина би била катастрофа, но не е изключена 14.10 | 16:30

Критиците на британското правителство твърдят, че краткото и рязко блокиране в цялата страна може да бъде по-ефективно от локалните мерки и би разпределило по-справедливо икономическата тежест

От iNews.bg

Британският премиер Борис Джонсън отбеляза в сряда, че поредното блокиране в цялата страна би било "катастрофа", но добави, че правителството не може да изключи тази възможност на фона на новите скокове при случаите на коронавирус в страната.

Той се противопостави на ново, дори само за кратко въвеждане на блокада в цяла Великобритания заради коронавирирусната пандемия, но заяви, че не изключва подобна мярка, съобщава Ройтерс.

Изявлението му е факт с оглед на призивите за затваряне на страната за две седмици в опит да се спасят човешки животи.

С бързо нарастващите случаи на Covid-19 британското правителство избра тази седмица тристепенна система от местни мерки. Районът на Ливърпул стана първата част на страната с най-високата степен, която изисква барове, спортни зали и други бизнеси да бъдат затворени, може би дори с месеци.

Джонсън заяви, че ще се придържа към този локализиран подход в отговор на искането на опозиционния лидер Киър Стармър за временно блокиране на национално ниво.

"Целият смисъл е да се възползваме от този момент сега, за да избегнем страданието от поредно блокиране на национално ниво", каза Джонсън пред британския парламент в сряда. "Ще го направим - и не изключвам нищо, разбира се, в борбата с вируса - но ще го направим с местния, регионалния подход, който може да намали вирусната зараза и ако този подход се прилага правилно".

Критиците на британското правителство твърдят, че краткото и рязко блокиране в цялата страна може да бъде по-ефективно от локалните мерки и би разпределило по-справедливо икономическата тежест.

Лидерът на Лейбъристката партия Стармър призова във вторник за обща национална блокада за 2-3 седмици, което беше подкрепено в сряда от проучване на някои от научните съветници на премиера Борис Джонсън, което установи, че подобен ход може да спаси хиляди човешки животи.


 

Водещи