Борис Джонсън предложи предсрочните парламентарни избори да са на 15 октомври 04.09 | 16:15

От iNews.bg

Британският премиер Борис Джонсън предложи днес свикване на предсрочни избори на 15 октомври, в случай че претърпи ново поражение в парламента заради Brexit, предаде Франс прес, цитиран от БТА.

По време на остра размяна на реплики в Камарата на общините Джонсън предизвика лидера на опозицията Джереми Корбин да подкрепи произвеждането на избори на 15 октомври, "за да може хората в тази страна да изразят мнението си". Предложеният от опозицията "законопроект за капитулация", който ще бъде гласуван по-късно днес, "ще подкопае способността на страната да преговаря" с Европейския съюз, каза премиерът пред парламента. "Това правителство възнамерява да постигне споразумение с нашите приятели в Брюксел", каза Джонсън, цитиран от ДПА.

Премиерът изтъкна, че остава убеден, че лидерите на ЕС ще се съгласят от споразумението за напускане да отпадне оспорваният "предпазен механизъм", който гарантира отворена граница между Северна Ирландия и Република Ирландия след Brexit.

"Правителството в Лондон планира да постигне споразумение с ЕС за Brexit на срещата на високо равнище на ЕС на 17 октомври", заяви премиерът Джонсън в изказването си в парламента. Корбин беше домакин днес на среща на опозиционните партии, на която каза, че лейбъристите няма да "се хванат на номерата на Борис Джонсън" и няма да подкрепят нови избори, докато не се убедят, че заплахата от Брекзит без сделка не е отстранена, предаде Ройтерс.

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън каза, че опозицията трябва да прокара законопроекта за блокиране на Брекзит без сделка и след това да форсира произвеждането на избори, преди да бъде прекратена сесията на парламента. За да бъде определена дата за предсрочни избори, правителството се нуждае от подкрепата на две трети от депутатите, което означава, че това е възможно само при подкрепа на лейбъристите.

Водещи

Най-четени