Борисов: Интерконекторът със Сърбия ще даде и на нея възможност за диверсификация 26.02 | 13:11

Премиерът обсъди общите ни енергийни и инфраструкторни проекти със Зорана Михайлович

От iNews.bg

"Чрез изграждането на интерконектора България-Сърбия сръбската държава също ще има възможност да диверсифицират газовите си доставки. Когато има либерализиран пазар и конкуренция, това е най-добре за нашите икономики." Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с вицепремиера и министър на минното дело и енергетиката на Сърбия Зорана Михайлович.

Акцент в разговора на двамата бяха важни и за двете страни проекти в сферата на енергетиката и инфраструктурата. Борисов и Михайлович обсъдиха напредъка по подготвителните дейности за изграждането на междусистемната газова връзка България-Сърбия, която ще даде възможност на сръбската страна да получава втечнен природен газ от терминала в Александруполис, където България участва с 20 на сто. "България има собственост от 20%. Направихме и огромна инвестиция в интерконектора с Гърция. В момента работим и за разширяването на газовото ни хранилище в Чирен. В инициативата "Три морета" тези проекти са от най-важните и за нас би било много добре, ако и сръбската държава също диверсифицира част от своите доставки. А чрез интерконектора ще могат да получават втечнен газ от Израел, Катар, Египет, САЩ и други", категоричен бе премиерът Бойко Борисов.

Министър-председателят Борисов изтъкна, че друго огромно предимство за бизнеса, туризма и за гражданите на двете държави са инфраструктурните проекти.

"И магистралите, които правим, и жп линиите, и това, че от Белград до Варна и до Бургас можеш да стигнеш без светофар е едно голямо предимство за бизнеса, и за туризма, и за всички нас", посочи още премиерът Борисов.

"България подкрепя Сърбия по пътя и към Европейския съюз", заяви още министър-председателят Борисов, акцентирайки върху изключително добросъседските отношения, които България има със съседните страни. "Нашият регион е такъв, че действително трябва много воля от политическите ръководители в тези държави. На първо място е винаги да слагаме мира и добросъседството", заяви още Бойко Борисов. Министър-председателят изпрати специални поздрави на президента Александър Вучич и на премиера Ана Бърнабич.

Водещи

Най-четени