Борисов и Чолош: Пазим си границите като шенгенски държави, а не ни приемат 01.06 | 14:44

Засилваме военните учения в Черно море, ще се борим заедно за отпадане на визите за САЩ и Канада

От iNews.bg

България и Румъния пазят отлично границите си, голяма част от които са и външни за ЕС. Въпреки това обаче засега двете държави не ги приемат в Шенген. Около това мнение се обединиха по време на днешната си среща нашият и румънският премиер Бойко Борисов и Дачиан Чолош. Според министър-председателя на северната ни съседка ние опазваме външните си граници все едно сме в шенгенската зона. "Понеже България си свършва много добре работата, това е голямо предимство за ЕС и Румъния", отбеляза Чолош, цитиран от БГНЕС.

Румънският премиер отбеляза още, че с Борисов са разговаряли и за стъпките, които са започнали да правят за отпадането на визите за румънските и български граждани за Канада. Той добави и че само преди няколко дни се е подписал договор за построяване на междусистемната връзка под Дунав. "Работата трябва да е готова до края на есента, за да може да създадем мрежа за дистрибуция пренос на газ в региона. Ще продължим разговорите си в рамките на двете правителства”, обеща Чолош.

На свой ред Борисов също подчерта, че България и Румъния се справят по-добре от много шенгенски държави с опазването на границите. Във връзка с приемането на двете страни в Шенген той заяви, че се надява тази несправедливост към нашите държави скоро да отпадне. По отношение на борбата за отпадането на визите за българи и румънци, пътуващи в САЩ и Канада, Борисов обясни, че се подготвя съвместно писмо, в съставянето на което ще участват наши и румънски министри.

От друга страна Борисов коментира, че като членки на НАТО България и Румъния могат да провеждат и съвместни учения на територията на Черно море и да направят така, че военните на двете страни да имат максимално сближени, тактически и подобни военни учения. "В тази посока мисля, че сме добре. Продължаваме срещите, които провеждахме преди с предшественика на Дачиан Чолош”, каза още премиерът и добави, че е възможно август или септември в България да се проведе съвместно заседание на правителствата на двете държави.

Водещи

Най-четени