Борисов се среща с Додик, Ердоган и Пендаровски в Сараево 08.07 | 12:46

Премиерът ще представя страната ни на Срещата на върха на ПСЮИЕ

От iNews.bg

Министър-председателят Бойко Борисов ще участва в Срещата на върха на държавните и правителствените ръководители на страните-участнички в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ). Форумът ще се проведе на 8 и 9 юли в Сараево, тъй като Босна и Херцеговина е настоящият ротационен председател на ПСЮИЕ.

По време на Срещата на върха ще бъде обсъдено засилването на свързаността в областта на инфраструктурата, бизнеса, дигитализацията и връзките между младите хора, които са основните приоритети на председателството на Босна и Херцеговина на ПСЮИЕ.

България е инициатор за създаването на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа, като водещ политически формат за диалог в региона. Началото на инициативата е положено на Софийската среща на министрите на външните работи на страните от Югоизточна Европа (6-7 юли 1996 г.), която приема Софийската декларация за добросъседски отношения, стабилност, сигурност и сътрудничество на Балканите.

Освен България, страни-участнички в ПСЮИЕ са Албания, Босна и Херцеговина, Гърция, Република Северна Македония, Молдова, Румъния, Словения, Сърбия, Турция, Хърватия и Черна гора.

Председателството на ПСЮИЕ се поема на ротационен принцип за срок от една година от страните-участнички в процеса. А ежегодната Среща на върха на държавните и правителствени ръководители бележи финала на всяко ротационно председателство на Процеса.

В рамките на форума в Сараево българският министър-председател Бойко Борисов ще проведе редица двустранни срещи: с председателстващия Председателството на Босна и Херцеговина Милорад Додик, с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, с президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски.

Водещи

Най-четени