Борова гора пламна в Атон 13.06 | 17:42

20 пожарни коли, самолет и хеликоптер се борят с пламъците

От iNews.bg

Гръцки пожарникари гасят горски пожар на Атон, но пожарът не заплашва нито един манастир. Това съобщи БГНЕС, като се позовава на агенция AMNA, предаде БНТ.

Според информацията ситуацията с пожара, възникнал в петък в борова гора в отдалечен планински район, се е подобрила. Сутринта 59 пожарникари на 20 специални превозни средства, три групи движещи се пеша са ангажирани с борбата срещу пламъка, два пожарни самолета и хеликоптер пускат вода от въздуха върху пожара. Налично е и оборудване за изкопни работи. Пожарът не заплашва най-близкия до него манастир, Хилендар.

"Ако всичко върви добре и метеорологичните условия, които в момента преобладават в тази зона, не се променят, възможно е пожарът да бъде взет под контрол следобед", каза пред агенцията Бабис Стергиадис, ръководител на отдела за гражданска защита в региона на Централна Македония.

"Предната част на пожара е 70-80 хектара. Интензивността на пожара е намаляла. Гората на нос Арапис гори. Нито един манастир не е застрашен от пожар", подчерта Стергиадис. Пожарникарите предполагат, че причината за пожара е мълния.

Наскоро в Гърция настъпи горещо време, на моменти духа силен вятър. Поради това в различни части на страната възникват малки горски пожари, които бързо биват локализирани от пожарникарите. В събота горски пожар отново избухна близо до град Аспропиргос, близо до Атина, на мястото, където в петък вече беше угасен пожар.

Водещи

Най-четени