Босненските сърби кръстиха студентско общежитие на Радован Караджич 21.03 | 11:55

Сегашният президент на Република Сръбска защити предшественика си и обвини трибунала в Хага в пристрастност

От iNews.bg

В Босна и Херцеговина беше открито ново студентско общежитие. Новината обаче е, че то е кръстено на името на съдения в момента в Хага за геноцид и военни престъпления Радован Караджич. Естествено сградата се намира в автономната Република Сръбска. Тя беше открита от настоящия президент на автономията Милорад Додик. "Ние кръщаваме това общежитие на един от основателите на Република Сръбска", казва той, цитиран от The Irish Times. И допълва и че даването на името на Караджич точно в навечерието на произнасянето на присъдата му в Хага носи в себе си голяма символика. Додик отправи и критики към трибунала, като го обвини, че правосъдието му е избирателно и пристрастно към определени страни и народи.

Радован Караджич е един от основните лидери на борещата се в началото на 90-те години на ХХ в. за независимост и присъединяване към Сърбия област след разпадането на Югославия. Между 1992 и 1995 г. той беше и президент на Република Сръбска. В крайна сметка, след Дейтънското споразумение, областта се сдоби с определена автономия, но в рамките на Босна и Херцеговина.

В момента Караджич е изправен пред международния трибунал в Хага и срещу него са повдигнати 11 обвинения за геноцид и военни престъпления. Според обвинителите той носи отговорност за голяма част от жертвите на войната, която отне живота на над 100 хил. човека. Някои хора гледат на Караджич и като на мозъка на босненската сръбска операция, довела до принудително преселване на 2 млн. човека.

Водещи

Най-четени