Бразилец е новият директор на FAO 27.06 | 08:31

61-годишният Жозе Грациано да Силва беше избран с 92 гласа „за“ от общо 180 гласували

От iNews.bg

61-годишният бразилец Жозе Грациано да Силва е новият генерален директор на Организацията по прехрана и земеделие към ООН (FAO). В неделя (26 юни) той спечели гласовете на 92-ма от общо 180-те участници на годишната конференция на организацията.

Жозе Грациано да Силва е бивш държавен секретар на Бразилия. Бакалавър по агрономия и магистър по икономика на селското стопанство от университета в Сао Паоло. Има докторска степен по икономически науки от държавния университет в Кампинас, сочи биографичната справка на кандидата.

От 2006 година кариерата му е свързана с FAO. През тази година той става регионален директор на организацията за Латинска Америка и Карибския регион и асистент на генералния директор. На този си пост Жозе Грациано да Силва работи за укрепване на семейните ферми в региона и развитието на земеделието, така че да бъдат гарантирани доставките на храни. Една от инициативите, с които е известен бразилецът, е "Латинска Америка и Карибите – зона без глад". Тя предвижда изкореняване на глада в тези региони до 2025 година.

За поста генерален директор на FAO се бореха още шестима кандидати. Изборът се проведе в рамките на годишната конференция на организацията в Рим.

Жозе Грациано да Силва е първият латиноамериканец начело на организацията. Той ще поеме постът от 1 януари 2012 година. Тогава изтича мандатът на сегашния директор – сенегалецът Жак Диуф.

От създаването си през 1945 година FAO е имала седем генерални директори.

Водещи

Най-четени