Бразилия реши: Дилма Русеф се изправя на балотаж 06.10 | 08:44

Футболната легенда Ромарио бе избран за сенатор в Рио де Жанейро

От Теодора Кокаланова

След провелите се вчера (5 октомври) в страната президентски избори, Бразилия я чака балотаж. Дилма Русеф, която се смяташе за фаворит, е спечелила най-много гласове след упражняването на вота.

При преброени 95% от бюлетините, тя е получила близо 42% от гласовете и на балотажа ще се изправи срещу дясноцентристкия си съперник Аесио Невис, който е получил 34%. Анализаторите прогнозират здрава битка на 26 октомври.

Г-жа Русеф заяви, че хората са изразили своето отхвърляне на "призраците от миналото и безработицата" и обеща да продължи да работи за промяна. Кандидатът на социалистическата партия и виден природозащитник Марина Силва, завърши на трето място с 21%, и е извън надпреварата.

Повече от 142 милиона души са имали право да гласуват. Избирателната активност е била 80%. Гласуването е задължително за тези на възраст между 18 и 70 години, съобщава BBC. Още в началото на кампанията от Работническата лява партия се възлагаха големи надежди на г-жа Русеф и се очкаваше тя да спечели убедително.

Кандидатът за депутат в щата Амазонка (в северната част на Бразилия), регистриран под името Осама бин Ладен, е бил арестуван, докато призовавал да гласуват за него пред избирателна секция в Манаус - столицата на щата.

Бин Ладен е кандидат от малката дясноцентристка Национална работническа партия. Облечен като съименника си, убит през май 2011 г. от спецслужбите на САЩ, бразилският Бин Ладен е бил арестуван, докато подавал бутилки с минерална вода на избирателите, като ги убеждавал да гласуват за него.

Бразилският избирателен закон разрешава на кандидатите да се регистрират с име по желание. Тази година освен Бин Ладен и петима Барак Обама, е регистриран и "Лудото", "Човекът с мотора", "Бразилският 007". Общо 1209 души са били арестувани за изборни престъпления в Бразилия. От тях 80 са част от списъка с 26 000 кандидат-депутати. 

Футболната легенда Ромарио бе избран за сенатор в Рио де Жанейро, с листата на Бразилската социалистическа партия.

Водещи

Най-четени