Братя Църнаеви планирали атентат на 4 юли 03.05 | 10:21

Двамата се научили да правят бомби от онлайн наръчник

От Десислава Маданска

Двамата братя – Джохар и Тамерлан Царнаеви, заподозрени за експлозиите по време на маратона в Бостън, са планирали атентат на националния празник на САЩ – 4 юли. Това казал по-малкия Джохар по време на разпит, съобщава The New York Times, позовавайки се на агенти от ФБР. Църнаеви дори обмисляли самоубийстен атентат.

Братята обаче използвали самоделните бомби по-рано – по време на бостънския маратон, тъй като сглобили взривовете по-рано от очакваното.

Още докато бил в болницата Джохар споделил пред властите, че двамата гледали в интернет проповеди на ликвидирания в Йемен през 2011 г. Радикален ислямски свещеник от американски произход Анвар ал Авлаки.

Именно от онлайн наръчника на Авлаки двамата братя научили как да сглобят бомбите. Още в първия брой на списанието имало статия със заглавие "Направи бомба в кухнята на мама".

Властите споделят, че братята са действали сами и не са били част от по-голяма мрежа.

Именно и в тази посока е разпитвана и приелата исляма вдовица на Тамерлан – Катрин Ръсел.

Според следователи, цитирани от медията, 24-годишната жена отказала да сътрудничи на властите преди няколко дни.

В момента Ръсел живее в дома на своите родители в Норт Кингстаун, щата Роуд Айлънд. В началото на семдицата от нея са взети ДНК проби и пръстови отпечатъци, за да бъдат сравнение с намерените на фрагментите от едно от двете взривни устройства. Засега обаче няма данни да е установено съвпадение.

Най-четени