Британски депутати: Завеждаме дело срещо Борис Джонсън, ако не отложи Брекзит 07.09 | 17:52

Сред заплашилите премиера с подобна стъпка има дори негови съпартийци

От iNews.bg

Британски депутати, включително отлъчените от Консервативната партия на Борис Джонсън, подготвят съдебни действия в случай, че премиерът откаже да поиска отлагане на Брекзит, ако бъде задължен да стори това чрез закон за блокиране на Брекзит без сделка, съобщава БНР. 

Законопроектът, изискващ от Борис Джонсън да поиска отлагане на датата за излизане на Великобритания от ЕС, за да се избегне Брекзит без сделка на 31-ви октомври, се очаква да бъде одобрен от кралицата в понеделник. Премиерът обаче заяви, че е "по-добре да е мъртъв в канавката, отколкото да иска отлагане".

Сега депутатите се обединяват отново и са готови да отидат в съда, ако е необходимо мярката да се наложи принудително. В петък подготвеният от целия политически спектър законопроект, предвиждащ премиерът да удължи датата за напускане до края на януари, освен ако парламентът не одобри споразумение до 19-и октомври, бе одобрен и от Камарата на лордовете, след като преди това бе гласуван в Камарата на общините. 

Въпреки че правителството обяви, че ще спази закона, Джонсън каза, че това го задължава само на теория да пише до Брюксел с искане за "безсмислено отлагане" на Брекзит. "Дейли телеграф" съобщи, че Джонсън е заявил, че никога не би поискал ново отлагане, а това породи спекулации, че министрите ще опитат да търсят пролуки в закона. 

Като единствен изход от ситуация премиерът вижда провеждане на извънредни общи избори, но парламентът засега блокира тази мярка.

Водещи

Най-четени