Британските баби и дядовци са врагове на Евросъюза 01.06 | 09:29

Младежите от Обединеното кралство обаче са еврооптимисти

От Филипа Тодева

Повече от половината – 55% от британците искат да останат в ЕС, сочи проучване. Въпреки положителния вот, все пак е притеснително, че 45% са категорични, че не искат да бъдат част от общото европейско пространство. Тези резултати, пише Daily Express, идват дни, след като публикува плана за референдум за излизане от ЕС, който ще се проведе най-рано следващата година.

Британската младеж е по-склонна да подкрепи Европа и е доста активна – 74% от хората на възраст между 18 и 24 години ще гласува на референдума. Хората в напреднала възраст обаче не са на това мнение – само 42% от тези, които са над 65 години, споделят мнението на младежите.

В регионален план най-проевропейски са настроени уелсците – 66%, в Шотландия този процент е 57%. В Шотландия обаче настояват да поставят условие на референдума – т.нар. "двойно заключване", според което, ако шотландците поискат да останат в ЕС, това задължава цялото Обединено кралство да остане член на съюза. Букмейкърите на острова дават коефициент 4/9 за оставане в ЕС и 13/8 за излизане.

Любопитно съвпадение е, че когато шотландците гласуваха на референдум за излизане от Великобритания процентите "за" и "против" бяха същите както в настоящото проучване за изход на цялото Кралство от ЕС – 55 "против" към 45 "за". Заради това много медии определиха този избор, като избор "между разума и сърцето". Дали и сега може да бъде направен подобен извод?

Водещи

Най-четени